Jachttraining

2075bc98ddb2ce45f47af265c5ecf001
12042691 911499388887152 6653383006076379893 n
e758be96172308ebe01ccd6f82498995

Je zou bijna vergeten bij het aanschaffen van een flatoated dat het ook een jachthond is. Niet om van te schrikken een goede afgerichte jachthond gaat alleen op commando werken…en Steadiness is dan ook heel belangrijk, en pas vertrekken als de baas dit aangeeft. Dit ze te leren begint al op de eerste dag dat ze bij je komen….zo ook volgen…mooi voor komen…en zitten.

Dus als je van plan bent om er mee te gaan trainen dan begin er vroeg mee, een goede gehoorzaamheid is prima, maar nog beter als meteen op een plek waar ook jachttraining gegeven wordt. Het is een lange weg, en zelf heb ik al meegemaakt dat een trainster na drie keer tegen mij zei: met deze hond zou ik niet trainen…die apporteerd toch niet….en toch haalde ik een paar maanden later een jachtdiploma….ze kunnen je mooi voor schut zetten hoor, maar laat je niet te snel ontmoedigen.

Ben slim en probeer de omstandigheden zo te creëren dat ze niet snel de fout in kunnen gaan, en al kunnen ze al op hele jonge leeftijd (7weken) een apport maken….doe dit zeker niet te veel met ze, maar bouw dit heel langzaam op.


Bij een pupje begin ik al met 7 weken…het volgen te leren, loop dan elke dag hooguit 5 min waarbij ze dan mooi moeten volgen de andere keren laat ik ze lekker los lopen (alleen op plekken waar het veilig is) Maar leer ze wel vanaf de eerste keer mooi komen, door ze een brokje of gewoon een simpele knuffel te geven. Niet dat het wandelingetje dan ten einde is, zo laat ik ze minstens 3x komen voor ik eindig met de wandelig zodat ze niet het komen koppelen met einde wandeling. 

12106910 766338596810987 1721480815816402419 n

Zo lijkt het zo simpel dat een hondje mooi voorkomt mooi zitten gaat en de dummie mooi zittend aanbied. maar neem je daar echt de tijd voor. Maar al te vaak heb ik het fout zien gaan, en wordt de dummie uitgespuwd een meter voor de baas….en geen wonder, als baasje al begint te stressen voordat hij bij je is. Sla je armen om hem heen en knuffelen als beloning en belonen met je stem…dit doe ik zeker tot ze een jaar oud zijn. En waarom, ze beginnen te puberen en dan gaat het meestal mis. Nee bij mij moeten ze heel lang met plezier blijven komen, ik beloon ze met mijn stem en met knuffelen (nooit een koekje) ze blijven dan op den duur de dummie in de bek vast houden, en ik neem die al knuffelend uit hun bekje.

De volgende fase is dan het apart aanleren van een dummie vast houden in de bek, dat lijkt zo gemakkelijk maar……pas op.. begin hier pas mee als de tandjes gewisseld zijn. Dan zijn ze er wel aan toe, al heb ik er bij sommige maanden over gedaan. Gewoon zitten laten en met het commando vast…voorzicht in de bek duwen, met een hand vast houden de ander knuffelen over zijn bekje en met de stem belonen als hij het vasthoud. Uiteindelijk gaan ze het echt blijven vast houden. En pas dan kun je verwachten dat ze je de dummie goed aangeven.

Het van je af sturen (ja klinkt vreemd) maar een flatcoated 40 meter van je af sturen is vaak moeilijker dan ze naar je toe roepen. Zelf echt al vaak meegemaakt dat ze alle proeven super doen…zelfs de allermoeilijkste….en dan ga je na dik 2 jaar getraind te hebben op een proef (wedstrijd KNJV of Certificaat) en dan zakken ze op het fijt dat ze niet ver genoeg van je af gaan…die proef heet dan wel….”mooi voorkomen” maar hoe kunnen ze mooi voorkomen als ze niet van je weg gaan.

Dit is een echt retriever trekje, ze blijven vaak het liefst dicht bij je, of anders kijken ze je aan met die blik “baasje wat ga je nu met mij doen” Om dit er in te krijgen begin ik ook al erg jong en bij elke training als ze er aan toe zijn met vooruit te sturen en dat liefst op een kleine dummy…als ze nog niet pakken doe ik het thuis op de gang. daarna zoek ik smalle paadjes (hoolweggetjes) en doe dit in het begin met de dummie in het zicht…en steeds iets verder weg..(iedere training maar hooguit een keer) en dan heel voorzichtig om een kleine bocht. Op een gegeven moment weten ze gewoon dat daar wel iets ligt. En als ze dan terug komen met dummie weer alleen knuffelen en met de stem belonen. Leer ze dan ook terug te komen als ze de dummie een keertje missen, zeker heel belangrijk is dat je ze dan weer beloond ook zonder die dummy (want ze komen op commando en dat is ook goed)

Trainen doe ik zeker niet elke dag dit gaat niet alleen ons vervelen maar zeker ook de hond. Zelf heb ik er een regeltje voor, en dat is nooit vaker als 2 dagen achter elkaar en niet langer als 2 dagen “geen training er tussen. Natuurlijk mag er lekker een vakantie tussen komen en dan wordt er minder of niet getraind, maar dan moet je de draad weer oppakken. Dan zijn 10 minuten met een jonge hond al meer dan genoeg voor een training, een ouder hond (zo na een jaar) ook 20 minuten als je maar alleen met hem bezig bent. Zelf houd ik er van dit in een wandeling te integreren dan kunnen ze tussen door wat ontspannen. Maar ik ga ook vaak specifiek op iets trainen (b.v waterwerk)

                                                                Link naar   Proeven en Wedstrijden

 DSC0122
§info@flatcoated-retriever.nl © Carla Willems 2015